OPETUSPERHEIDEMME KOKEMUKSIA 1/2

”Mitä ikinä haluatkaan kertoa” ­ – Joni (3 v.), Joel (9 kk), Tanja-äiti ja Kari-isä

”Mukavin muistomme ovat ehkä laulut, joita laulamme ja viitomme yhdessä edelleen”, kuvailee Tanja perheensä kokemuksia kommunikaatio-opetuksista. Tanja ja Kari, sekä lapset Joni ja Joel osallistuivat niin sanottuun yhdistelmäopetukseen, jossa opeteltiin sekä tukiviittomia että ensikuvakansion käyttöä.

 

”Joel-vauvan kanssa oli tietysti välillä vaikeaa keskittyä opetukseen, mutta ihana opettajamme otti kaikki huomioon ja reagoi joustavasti tilanteisiin.”

Tanjan perhe starttasi kommunikaatio-opetuksen Jonin puheterapeutin suosittelusta, vaikkei perhe mukaan lähtiessä oikeastaan edes tiennyt mistä siinä on kyse. Kokemus oli kuitenkin hyvin positiivinen: ”Opetustapa oli todella hyvä. Opettajalla oli monia erilaisia pelejä ja leikkejä, jolloin viittomat jäivät helposti päähän. Jonikin lähti pelien, laulujen ja leikkien avulla innolla mukaan.”

 

“Opetuksen myötä meillä vanhemmilla on keinoja ymmärtää lasta”

Tukiviittomat ja arkisanastosta koostuva ensikuvakansio ovat helpottaneet perheen arkea ja keskinäistä kommunikaatiota. Kuvakommunikaatio on ollut käytössä erityisesti ruokaillessa ja leikeissä. ”Jonilla on itsellä tosi vähän sanoja käytössä. Opetusten myötä meillä vanhemmilla on keinoja ymmärtää lasta ja voimme antaa lapsellekin sen tunteen, että vanhemmat ymmärtävät häntä ­– mitä ikinä hän haluaa sillä hetkellä kertoakaan!”

Leave a comment