VLOGI: TESSAN VINKIT AMK HAKUUN

“Vlogista moi! Mä olen Tessa. Nyt on amk-hakujen aika. Onko helppoa? No ei! Mä ainakin huomasin, että on miljoona asiaa, jotka pitäisi muistaa. Mä säästän sut etsimisen vaivalta. Katsotaan mitä tietoa mä olen löytänyt.”

VLOGI: KIINNOSTAAKO AMK OPISKELU?

“Peruskoulun loppuessa voi olla suht lunkisti kun opo ja muut ovat tukemassa jatko-opintojen haussa. Näin aikuisena se ei olekaan niin helppoa. Näin aikuisena kun haluaa lähteä opiskelemaan, joutuu kaiken selvittämään itse. Mistä silloin aloittaa ja mistä sitä tietoa pitäisi etsiä?”

OPISKELUTULKKAUS – SAY WHAT?!?

Opiskelutulkkaus on Kelan maksamaa tulkkausta peruskoulun jälkeiseen opiskeluun. Esimerkkejä opiskelutulkkauksista:

 • – opiskelu lukiossa, ammattioppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa
 • – Valma eli ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus
 • – työvoimakoulutukset  ja yrittäjyyskoulutukset
 • – lyhytkoulutukset ammatin ylläpitämiseen
 • – jatkokoulutukset jo työelämässä oleville
 • – ammatillinen kuntoutus

Jos olet epävarma, voiko opintoihin saada opiskelutulkin, autamme sinua mielellään selvittämään asiaa. Lisää tietoja saat myös Kelasta ja Kuurojen liitosta

Kaikki opintoihin liittyvät asiat kuuluvat opiskelutulkkaukseen (työharjoittelut, opintomatkat, ryhmätyöt, myös puhelintulkkaukset koulupäivän aikana, jotka ei eivät liity opintoihin). Saat saman tulkin koko lukuvuodeksi, eikä opiskeluun liittyviä tilauksia vähennetä tulkkaustunneistasi. Olet suoraan yhteydessä Sipe -tulkkiisi opintoihin liittyvissä tilauksissa.

Opiskelutulkkaus onnistuu myös etänä! Tulkeillamme on tästä jo reilusti kokemusta :). Jos et ole vielä kokeillut etätulkkausta, ei hätää! Meidän tulkit perehdyttävät sinut ohjelmistojen käyttöön, jolloin voit huoletta keskittyä vain opintoihisi. 

NÄIN HAET OPISKELUTULKKAUSTA

 

Oikeus opiskelutulkkaukseen haetaan kerralla koko opintojen ajaksi esim. 3 vuotta. 

 1. Täytä lomake Kelan sivuilla (TU2 -hakemus), johon liitteeksi kopio oppilaitoksen asiakirjasta, kuten todistus oppilaitokseen hyväksymisestä. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, ja lähettää hakemus heti kun sinut on hyväksytty opiskelijaksi! 
 2. Kun hakemuksesi on hyväksytty, voit tilata opiskelutulkin Kelasta tulevaksi lukuvuodeksi. Tilaus tehdään normaalilla tavalla Kelaan, ja siihen kirjataan perustiedot opinnoista ja niiden kestosta 
 3. Tilaukseen voit merkitä toivomuksesi Sivupersoonan tulkista! 

Tulkkitilaus kannattaa tehdä heti. Näin varmistat opiskelutulkin saamisen ajoissa, ja myös mahdolliset toiveesi tietystä tulkista on varmemmin toteutettavissa.

Syksyllä alkaviin opintoihin ilmoitetaan välitetty tulkki elokuun alussa. Muina aikoina alkaviin opintoihin tulkki välitetään heti. 

Kela voi hylätä hakemuksen, jos opintojen katsotaan kuuluvan yleistulkkaukseen, eli se ei täytä opiskelutulkkauksen kriteereitä. Jos opiskelutulkkaushakemuksesi hylätään, tilaa tulkki normaalilla tavalla Kelasta.

OPISKELUTULKKAUSTA (SIVU)PERSOONALLISESTI

 • – Opiskelutulkiksesi on merkitty vastuutulkki, mutta opiskelutulkkaukset tehdään meillä Sivupersoonassa aina tiimityönä. Tiimityö mahdollistaa sujuvan tulkkauksen kaikissa tilanteissa.
 • – Viestittely tulkkiemme kanssa opintoihin liittyvissä asioissa on helppoa ja nopeaa. Järjestämme tulkkauksen kuunnellen juuri Sinun toiveitasi. 
 • – Tulkkimme selvittävät mielellään tulkkaukseen ja tilauksiin liittyviä asioita kanssasi, olipa kyse mistä vain!
 • – Tiedämme, että onnistunut opiskelutulkkaus vaatii yhteistyötä oppilaitoksen henkilökunnan kanssa. Me olemme yhteydessä oppilaitokseesi tulkkaukseen liittyvissä asioissa,  joten siitä sinun ei tarvitse huolehtia. Sinun tulee huolehtia vain omista opinnoistasi.
 • – Keräämme aktiivisesti palautetta opiskelutulkkauksista suoraan asiakkailtamme, koska haluamme varmistaa opiskelutulkkauksen laadun olevan paras mahdollinen!  

Tulkeillamme on jo reilusti kokemusta opiskelutulkkauksesta hyvin erilaisissa oppiympäristöissä. Löydät pilkehtivien tulkkiemme erityisosaamisen, sekä esittelyvideot helposti hakutoimintoa käyttäen: www.sivupersoona.com/tekijagalleria 

Voit ottaa meihin yhteyttä myös suoraan ja tiedustella tulkeistamme. Kerromme mielellämme lisää.

…Miten selvityä zombie-apokalypsista?
…Kuorsaavatko kalat?
…Mitä opiskelutulkkaus käytännössä on?
…Onko sivupersoonassa mulle sopivaa tulkkia?

Sivupersoonan Katilta eivät vastaukset lopu kiperissäkään kysymyksissä – opiskelutulkkauksistamme hän tietää lähes kaiken. Ovatko edessäsi opinnot viittomakielelle tai kirjoitustulkattuina? Pohdituttavatko syksyn käytännön järjestelyt? Haluatko selvittää parhaimmat opiskelutulkki-matchit Sivupersoonassa?

Paina oheista “Kysy Katilta!” -painiketta ja vastaa lomakkeella muutamaan kysymykseen. Kati poimii sinulle parhaimmat opiskelutulkkiehdotuksemme opiskelemasi alan ja muiden toiveidesi perusteella. Voit myös varata Katilta 20 minuutin maksuttoman, henkilökohtaisen neuvonnan opiskelutulkkauksen järjestämisestä ja arjen käytänteistä. Selvitellään asiat kimpassa!

 

Yhteystiedot: kati.rantalainen@sivupersoona.com // puh. 044 770 9966

TALLENNE: OPISKELUTULKKAUS-WEBINAARI

Sivupersoona järjesti ilmaisen webinaarin opiskelutulkkauksesta viittomakielisille 1.6.2021. Katso tekstitetty tallenne tapahtumasta ja tutustu mielenkiintoisiin esityksiin. Estradille nousivat:

 • – Marika Rönnberg/Kuurojen liitto:  Millaisia palveluita Kuurojen liitolla on opiskelijoille ja opiskelemaan haluaville? Mitä on hyvä tietää Kelan opiskelutulkkauspalveluista?
 • – Atpinya Bunserm/media-alan opiskelija, Tea Rinne/liiketalouden opiskelija ja Janiina Laitinen/Sivupersoonan opiskelutulkki: Millaista on yhteistyö opiskelijan ja tulkin välillä?
 • – Tarja Pauni/Sivupersoona:  Miten opiskelutulkkaukset hoidetaan Sivupersoonassa?

SIVUPERSOONA SOMESSA

– kurkkaa mitä #mahdollistajat puuhaavat!

Uutta instassa!

Tällä viikolla on vietetty kansainvälistä kuurojen viikkoa, joka huipentuu tänään kansainväliseen viittomakielen päivään. Hyvää kansainvälistä viittomakielen päivää! 🤟🙌Kuvassa Tampereen tiimiläiset, jotka tänään kokoontuivat viettämään mukavaa pizzaperjantaita 🍕😋

#kuurojenviikko #kansainvälinenviittomakielenpäivä #sivupersoonaoy
...

Sivupersoonan viittojat ovat jälleen tulevana viikonloppuna mukana Ylisfestareilla!🐝

Viittojat haluavat omalla panoksellaan edistää saavutettavuutta ja festareiden pääyleisö on ollut mielessä, kun tulkitsemistyyli on kehitelty.

Esiintymisissä ei käytetä viittomakieltä, vaan pohjana ovat tukiviittomat, joita höystetään visuaalisuudella. Musiikin rytmi ja fiilis ovat osa kokonaisuutta. 🎵🎶

Viittojat odottavat jo kovasti pääsevänsä tunnelmoimaan lavalle!

#tays #ylisfestarit #ylisfestarit2022 #sivupersoona #mahdollistajat #tulkkaus
...

Tulkkimme Timja ja Kiia-Riikka ovat mukana tulevana viikonloppuna Eläköön Wivi Lönn -festivaaleilla Arkkitehtuurimuseossa!

Festivaalissa kokoonnutaan Wivi Lönnin (1872–1966) ja hänen seuraajiensa työn äärelle pohtimaan arkkitehtuurin ja sukupuolen suhdetta sekä laajemmin tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä taide- ja kulttuurialalla. Festivaali on osa juhlavuoden ohjelmakokonaisuutta. Sen juhlava päänäyttämö rakentuu osaksi Arkkitehtuurimuseon Eläköön Wivi Lönn! -näyttelyä.

Tapahtuman ohjelma ja suomalaiselle viittomakielelle tulkatut sisällöt pääset kurkkaamaan täältä: https://www.mfa.fi/opi-ja-koe/elakoon-wivi-lonn-festivaali/
...

Hei me rekrytään! Oletko sinä meidän uusi tulkkikollega? Etsimme mainioudestaan tunnettuun mahdollistajien yhteisöömme uusia vahvistuksia! Kurkkaa lisätiedot avoimesta tulkkirekrystämme: https://sivupersoona.com/rekrytointi

#sivupersoona #mahdollistajat #viittomakielentulkki #puhevammaistentulkki #rekry
...

Nyt on AMK-hakujen aika! Oletko hakemassa opiskelemaan? Käy katsomassa meidän nettisivujen opiskelutulkkauksen infopaketista Tessan vlogin vinkit AMK-hakuun.

https://sivupersoona.com/opiskelutulkkaus/

#sivupersoona #mahdollistajat #viittomakielentulkkaus #viittomakielentulkki #opiskelutulkkaus #viittomakieli
...

Tampereen Pääkirjasto Metsossa sukelletaan talvilomaviikolla satujen maailmaan. Torstaina 3.3. klo 10 alkavalla satutunnilla kerrotaan Suomen lasten eläinsaduista satu Jänis ja pakkanen.

Satuhetken jälkeen lapsille on luvassa aiheeseen sopivaa askartelua, ja lapset pääsevät myös opettelemaan viittomia. Satutunti ja askarteluhetki on tulkattu. Tulkkeina ja viittomien opettajina toimivat Sivupersoonan Taina Aalto sekä Sonja Aittokumpu.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, tervetuloa!

#sivupersoona
#mahdollistajat
#tampere
#tukiviittomat
#AAC
#viittomakielentulkkaus
#viittomakielentulkki
#viittomakieli
...

Ystävänpäivän Vispilässä askarrellaan tänään! Tule mukaan Viittomakahvila Vispilän Facebook-sivujen livelähetykseen klo 18.00 puuhailemaan korttien parissa ja opettelemaan teemaan sopivia tukiviittomia!

Hyvää ystävänpäivää!

#sivupersoona #mahdollistajat #tukiviittomat #AAC #puheterapia #kommunikaatioopetus
...

Hyvää viittomakielen päivää ystävät! Videolla tulkkimme Inka ja Kiia-Riikka kertovat viittomanimistään ja tarinan niiden takaa.

Tiesitkö, että viittomakielessä mm. ihmisillä ja paikoilla on omat viittomanimensä. Viittomanimi voidaan antaa jonkin ulkoisen ominaisuuden (esim. luomi, arpi, parta, pitkät hiukset), ammatin, harrastuksen tai henkilön maneerien perusteella?

Tiesitkö, että Suomessa viittomakielenpäivää vietetään tänään 13. kertaa ja se on myös kuurojen opetuksen isän C. O. Malmin syntymäpäivä?

Tiesitkö, että tänään juhlitaan kahta kansallista viittomakieltämme: suomalaista viittomakieltä ja suomenruotsalaista viittomakieltä?

#viittomakielenpäivä
#viittomakieli
#sivupersoona
#mahdollistajat
...

Ajankohtaista facebookissa!

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Tällä viikolla on vietetty kansainvälistä kuurojen viikkoa, joka huipentuu tänään kansainväliseen viittomakielen päivään. Hyvää kansainvälistä viittomakielen päivää! 🤟🙌Kuvassa#kuurojenviikkoi#kansainvälinenviittomakielenpäia#sivupersoonaoyvat viettämään mukavaa pizzaperjantaita 🍕😋

#kuurojenviikko #kansainvälinenviittomakielenpäivä #sivupersoonaoy
... Lue lisääNäytä vähemmän

Näytä enemmän tuloksia