Sivupersoonan sähköiset polut

Vierivä Sipe ei sammaloidu – vai miten se menikään? Kehittäminen on aina ollut sivupersoonilla verissä. Aivan taipaleemme alkumetreillä – lähes viisitoista vuotta sitten – alottelimme viittomakielen tulkkauksen palveluntuottajana Tampereen kaupungille. Tuolloin tulkkien kalentereita avattiin ja suljettiin kaupungin liikuntatilojen hallinnointiin tarkoitetussa järjestelmässä ja tunteja raportoitiin milloin milläkin excelillä tai lippulapulla.

Hyvin pikaisesti turhauduimme vanhahtaviin toimintamalleihin – aikasyöppöihin, jotka veivät huomion pois todelliselta tarkoitukseltamme, tulkkaukselta.

Syntyi Sivupersoonan Sampo-työkalu – helppokäyttöinen sähköinen raportointijärjestelmä, jota tätänykyä tarjoamme palveluna myös muille tulkkausalan toimijoille.

Sampon jälkeen digikehittämisemme on keskittynyt hyvin paljon tulkkien työn helpottamiseen teknologian avulla. Olemme suunnitelleet muun muassa työajan raportoinnin mahdollisimman helpoksi ja “tulkkilähtöiseksi”, kehittäneet työkaluja toiminnan ennustamiseen, luoneet sähköisen tilauskanavan kolmannen tahon tilaajille sekä applikaation asiakaspalautteen keruuseen.

Viime kesänä puolestaan innostuimme tutustumaan lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR) mahdollisuuksiin.

Business Finlandin tukemana kehittelimme yhdessä kansainvälisten yliopisto-opiskelijoiden ja asiakkaiden kanssa AR-teknologiaan perustuvan tulkkauskokemuksen. Pilottiversiossa päästiin ihastelemaan animoidun hahmon viittomakielistä versiota musikaalista. Kartutimme kokeilussa kallisarvoista kokemusta ja osaamista tulevaan, jossa AR tulee takuuvarmasti olemaan osa meidän kaikkien arkipäivää.

 

Kuva: Näyttelijä Silva Belghiti eläytymässä Annie-musikaalin käännöstyöhön liikkeentunnistustamineissa.

 

Uteliaisuus ja Kaizen Sipe-appsin rakennuspalikoina

Viime aikoina palvelunkehityksemme kärkenä on ollut tällä kilpailutuskaudella asiakkaille suurinta harmia aiheuttanut tulkin tilaamisen vaikeus ja tilausten hallinnoinnin mahdottomuus. Aloitimme tekemään aiheeseen pureutuvia asiakashaastatteluja noin vuosi sitten ja nyt olemme saaneet niiden pohjalta luotua prototyypin, eli ensimmäisen testiversion Sipe-appsista.

“Mitä järkeä on kehittää tilausapplikaatiota, kun Kela hallinnoi tilauksia?” saattaisi joku takarivistä kysäistä. Tämä kaikki tekeminen pohjautuu yhteen neljästä arvostamme, kaizen, joka tarkoittaa jatkuvaa kehittymistä. Uskomme, että osallistamalla asiakkaita ja kumppaneita kehittämiseen sekä tekemällä käsinkosketeltavia testikappaleita kokeiltavaksi, saamme vauhditettua alan kehitystä.

Haluamme mahdollistaa uusien, niin asiakkaiden kuin tulkkien palvelukokemusta kehittävien vaihtoehtojen nousua nykyisten tapojen rinnalle.

Asiakkaat pääsevät ensi kertaa kokeilemaan appsiamme kesäkuun alussa startatuissa testaustilaisuuksissa, joten kerromme lisää ensireaktioista tuonnempana. Jos kiinnostuit tulemaan mukaan testaajaksi, ehdit vielä ilmoittautua mukaan Helsinkiin 3.6., Tampereelle 4.6., Turkuun 6.6., Jyväskylään 13.6. tai Poriin 19.6.! Lue lisää ja ilmoittaudu osoitteessa www.sivupersoona.com/testaaja.

-Petri

Kirjoittaja on Sivupersoonan tulkkauksen liiketoimintavastaava.

Kommentoi